Dawno nie jadłam nowego rodzaju sosu do makaronu, który naprawdę by mi zasmakował. Dziś nadzedł ten wielki dzień :D.
Składniki na jedną sporą porcję obiadową (uwaga - nie ważyliśmy niczego w trakcie gotowania, więc ilości są orientacyjne):
- boczek około 40 g
- mięso 60g (właściwie dowolne - oryginalny przepis był z kurczakiem, my daliśmy wołowinę)
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- brykiet szpinakowy 100 g (lub świeży szpinak drobno pokrojony)
- mleko 250 ml
- ser żółty 30 g
- sól i pieprz
- dowolny makaron, my daliśmy gryczany, 75 g na porcję
Boczek podsmażyć w garnku lub na patelni. Jak wytopi się trochę tłuszczu to dorzucić mięso pokrojone w nieduże kawałki, i całość smażyć aż mięso nie będzie surowe. Mięso wyjąć na talerz. Do boczku dodać pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć. Dodać brykiet i mleko, zagotować. Dodać makaron, gotować do miękkości makaronu. Na koniec dodać ser i mięso, doprawić, potrzymać na ogniu aż całość nabierze pożądanej gęstej konsystencji.
Składniki na jedną sporą porcję obiadową (uwaga - nie ważyliśmy niczego w trakcie gotowania, więc ilości są orientacyjne):
- boczek około 40 g
- mięso 60g (właściwie dowolne - oryginalny przepis był z kurczakiem, my daliśmy wołowinę)
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- brykiet szpinakowy 100 g (lub świeży szpinak drobno pokrojony)
- mleko 250 ml
- ser żółty 30 g
- sól i pieprz
- dowolny makaron, my daliśmy gryczany, 75 g na porcję
Boczek podsmażyć w garnku lub na patelni. Jak wytopi się trochę tłuszczu to dorzucić mięso pokrojone w nieduże kawałki, i całość smażyć aż mięso nie będzie surowe. Mięso wyjąć na talerz. Do boczku dodać pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażyć. Dodać brykiet i mleko, zagotować. Dodać makaron, gotować do miękkości makaronu. Na koniec dodać ser i mięso, doprawić, potrzymać na ogniu aż całość nabierze pożądanej gęstej konsystencji.
Komentarze
Prześlij komentarz